TÜSEDA HELENA KOOK

Šokolaadi kreemisus ja pirni värskus - maitsekooslus, mis ei lase end unustada. Väga maitsev ja hästi siidise tekstuuriga küpsetis. Mul oli liiga väike koogivorm (26 cm), seega kook tuli oluliselt paksem kui pidi ja pirnid uppusid kõik ära. Seega eriti kaunist välimust tal ei ole, küll aga sisu on see-eest topelt. Ehk kui koogi originaalnimi on ilusa Helena kook, siis ma kohendasin seda osa vastavalt minu koogi väljanägemisele :)



Koostis:
Pâte brisée (muretaigen)
3-4 pirni
200 gr tumedat šokolaadi
1 muna + 2 munakollast
50 cl vett
210 gr cassonade suhkrut (fariinsuhkur)
25 cl vahukoort
1/2 sidruni mahl
1 kaneelipulk

Algatuseks valmista taigen kui sa just poe oma ei kasuta.

Koori pirnid ning lõika nad neljaks sektoriks ning need omakorda veel pooleks. Ühe pirni pool jäta terveks, sellest saab keskmine osa (kui su kook saab õhuke ja ilus, muidui pole vahet). Aja potis keema 50 cl vett ühes 150 gr suhkru, poole sidruni mahla ja kaneelipulgaga. Aseta pirnid keevasse siirupisse ning lase neil vaikselt podiseda kuni nad on pehmed, umbes 15 minutit. Võta tulelt ja lase neil siirupis täielikult maha jahtuda.

Pane taigen võitatud koogivormi, servad üles, kata fooliumiga ning pane raskuseks näiteks kuivatatud herned või oad. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.

Samal ajal tee šokolaad väiksemateks tükkideks ja sulata veevannil. Klopi kausis terve muna ja kaks munakollast ning vahukoor. Võta sulanud šokolaad kuumuselt ära ning vala sinna muna-kooresegu pidevalt vispeldades. Klopi seni kuni tekib selline mõnus paks, siidine ja sile kreem. Võta põhi ahjust välja, eemalda foolium ja vala šokolaadikreem taignale. Kurna pirnid siirupist ja aseta lillekujuliselt koogile. Pane ahju küpsema 25 minutiks. Samal ajal lase siirup potis tugeval kuumusel keema, et tekiks kangem tõmmis. Kui 25 minutit on möödas, võta kook ahjust ja pintselda üle siirupiga. Pane veel 5 minutiks ahju.

Enne serveerimist lase jahtuda. Sobib hästi vaniljejäätisega, millele on peale tilgutatud pirnikeetmise siirupit.

Minu arust on õudsalt kahtlane, et minu küpsetatud road ei näe üldse samasugused välja kui kokaraamatu piltidel olevad. Ei tea kas on minu oskamatus või siis ... ilmselt ikka esimene :)

Allikas: kokaraamat "La cuisine de grand-mère" sarjast Les bonnes saveurs.

No comments:

Post a Comment