KREEMINE LÄÄTSESUPP

Mul pole õrna aimugi kuidas need kokaraamatuinimesed oma toidufotosid on teinud või pigem millest? Igatahes pole ma ühtegi rooga sellest raamatust saanud sellise välimusega nagu nendel piltidel (kastanisupp vist siiski sai üsna ligilähedane). Ja ma ei räägi sellest, et aparaadid on erinevad ja valgus ja oskused ja kes teab mis. Pigem see, et punases veinis hautatud notsu ei saa olla kuldne, ütleb minu lihtne loogika. Või supp mis pildil on kollane, miks ta siis päriselus pruun on?
Minu arust on see kahtlane. Õnneks pole see kuidagi maitset kahjustanud ja kõik road on olnud oivalised. Nii ka see õnnetu läätsesupp, mis väljanägemiselt ehk teistpidist mõista võib anda. Ehk võiks supile kurkumit lisada, saaks kena kollase varjundi?



Supi jaoks on vaja:
200 gr rohelisi läätsesid
1 sibul
2 nelgitera
2 šalottsibulat
1 porgand
1 porru valge osa
50 gr võid
1 l vett
1 looreberileht
mõned peterselli ja tüümiani oksad
1 tl koriandriseemneid
peotäis värsket koriandrit
1 dl rõõska koort
soola, pipart
peekonit

Algatuseks olgu öeldud, et kes koriandrit ei armasta võib selle ära jätta ning tulemuseks on hästi maheda maitsega kreemine supp. Ma tegin muidugi vastupidi, et lisasin omaloominguliselt koriandrit hoopis juurde, sest meie maitse jaoks oli supp liiga igav selleta. Maitse asi :)

Kõigepealt loputa läätsed ja nõruta. Pane nad potti külma veega ning lisa kooritud sibul, kuhu on sisse torgatud 2 nelgitera. Nii ei pea neid pärast nõela heinakuhjast otsima. Lase keema. Koori pealt vahtu kui vaja. Maitsesta soola ja pipraga ning keeda tasasel tulel umbes 25 minutit.

Samal ajal koori ja haki šalottsibulad, porgand ja pese ning haki porru. Sulata teise poti põhjas või ning prae selles sibul klaasjaks. Lisa porgand ning porru ja lase haududa hästi madala kuumusel kaane all nii 15 minuti tuuris.

Kurna läätsed ja eemalda nelgiteradega sibul. Vala läätsed juurviljasegule, lisa liiter vett. Seo peterselli ja tüümianioksad punti (mitte sinise nööriga nagu Bridget eks) ning pane ühes loorberilehega patta. Aja supp keema ning maitsesta soola ja pipra ning purustatud koriandriseemnetega. Kata kaanega ja jäta pooleks tunniks podisema madalal tulel.

Vahepeal prae pannil peekon ja tõsta majapidamispaberile nõrguma. Kui supp on ca 30 minutit keenud, siis eemalda ta tulelt ja võta välja peterselli-tüümiani punt ning loorberileht. Püreesta sauseguriga või mikseris (see ise seisev asjandus). Lisa 1 dl koort ja korrigeeri maitseid kui vaja. Serveerimisel kaunista peekoniviiludega. Ideaalselt sobib värske koriandriga.

PS: Nii omavahel öeldes, peekoni võib täitsa vabalt ära jätta. Pealegi on neid viile paha süüa lusikaga supi seest :) Pandagu siis juba kuubikud.

Allikas: La cuisine de grand-mère sarjast Les bonnes saveurs

No comments:

Post a Comment