SEAKÕRVAD

Eestis meeldis meile aegajalt neid suitsutatud seakõrvu süüa, ent siinses heaoluühiskonnas pole see nii popp teema. Siiski nad seda ära pole ka keelanud, nagu Rootsis, kus sa saad seakõrvu osta vaid siis kui sul on mingi ametkonna poolt välja antud tõend, et sul on koer.

Brüsselis nägin ükskord poes küll seakõrva, aga seda oli vaid üks ja see oli ka koos poole peaga ning peaga ma ei oska midagi teha. Tõele au andes ei osanud ka kõrvadega, aga näe, kõik on õpitav :)
Ehk siis kuna pead ma ei tahtnud osta, läksin lihuniku juurde, et ehk temal on kõrvu ... sea omasid siis. Väga ladusalt see ei sujunud kõik. Esimene lihunik ei saanud üldse aru mida ma rääkisin. Viga võis olla siiski minus :) Teine ilmselt arvas, et neid on meil koera jaoks vaja ning et kindlasti koerale need ei maitse ja saatis meid tühjade kätega minema. Kolmas lihunik oli õnneks mõistlik inimene ja oli kenasti nõus meile seakõrvu tellima. Ent ma olen kindel, et ta arvas, et need on koera jaoks. Mõned päevad ootamist ja nii ma siis leidsingi end ükspäev köögis nelja ekstra kõrvaga ja üsna väheste ideedega. Teadsin, et tahaks midagi analoogset selle Eestis müüdava produktiga. Ja midagi sellist ka lõpuks sai :)



Sul on vaja:
4 seakõrva
1 koorega sibul
3 nelgitera
2 loorberilehte
1 porgand
2,5 tl soola
10 pipratera

Loputa kõrvad, ikka need sea omad ja pane nad külma veega potti keema. Riisu pealt vaht või siis kui seda teha ei viitsi, siis vaheta vesi. Pane potti 1 koorega sibul, see annab neile kenama värvi, 1 koorega porgand ja kõik maitseained. Keeda 1,5 - 2 tundni. Kurna ja pane kahe taldriku vahele raskuse alla kuhugi külma kohta jahtuma. Rõdule näiteks ja kui mingeid aplaid kajakaid ümbruses ei luusi.

Lõika jahtunud kõrvad pikkupidi pooleks ja seejärel põigiti viiludeks. Valmista maitseainetest segu.

1,5 spl suitsumaitselist paprikat
1,5 spl sojat
0,5 tl soola
0,5 tl tšillit
0,5 tl pipart

Sega kõrvad maitseainetega ja aseta ahjuplaadile. Küpseta grilli all 5 minutit. Enne söömist lase jahtuda ja hoia mõned tunnid külmkapis, muidu on veidi liimise tektuuriga.

Aega võttis, aga asja sai :)

No comments:

Post a Comment