INDIAPÄRANE LAMMAS & KARAMELLISEERITUD MANGO TŠILLIGA

See on parim lammas, mis ma siiani söönud olen. Kõik need vürtsid ja taevalik sobivus mangoga - mõnutundest võib end lihtsalt ära nikastada.

Esimest korda sain seda lammast sõprade juures ühel õhtusöögil. Tahtsin ise midagi sarnast teha ning peilisin välja selle väärt retsepti. Nagu ikka retseptidega, on kõik kogused soovituslikud, maitse ja kohanda nii kuidas endale meeldib. Aga vaata ette, et kõike jogurtit selle käigus ära ei söö :)



u 1 kg kondiga lambakints
500 gr maitsestamata jogurtit
2 spl värsket ingverit (riivitud)
6 suurt küüslauguküünt (peeneks hakitud)
2 tl meresoola
1 tl koriandriseemneid (purusta uhmris)
1 tl jahvatatud vürtsköömenit
1 tl karripulbrit
1 tl tšillihelbeid
3 tl nelki
3 tl kardemoni (purusta seemned uhmris)
2 spl sidrunimahla
50 gr rosinaid
50 gr mandlilaaste

Sega kõik maitseained jogurtisse. Tee lambalihale 1 cm sügavused sisselõiked 1 cm vahedega. Pane lammas fooliumile ja tõsta selle otsad üles. Vala maitsestatud jogurt lambale ja aseta kõige peale mandlilaastud ja rosinad. Pane foolium pealt kinni ning aseta liha külmkappi marineeruma vähemalt 4ks tunniks, parem veel kui terveks ööks.

Küpsetamise seletamisega on veidi keeruline, kuna mu ahi on pekkis ja seetõttu pidin üsna palju võimlema protsessi käigus.
Toon siin oma sõbra kirjelduse, et kuidas peab seda retsepti järgi valmistama. Kuumuta ahi 220 kraadini. Aseta liha fooliumiga kõrge servaga ahjupannile, kalla sinna umbes liitri jagu vett, kata vorm kas kaane või fooliumiga ja küpseta 2 tundi. Seejärel alanda kuumus 50 kraadile ja lase prael seal seista veel pool tundi. Selle järgi saad täitsa läbiküpsend lamba, mis minu maitse jaoks veidi liiga kuiv. Eelistan keskmise küpsusastmega tegelast.

Kuna minu ahi, nagu eelpool mainitud, on katki, siis ma katkusin selle pealmise fooliumi ära, kui praad oli juba poolteist tundi seal ahjus tiksunud ja ikka oli sama toores kui alguses. Kraade keerasin ka niipalju kui andis ja siis läks kokku veel 1,5 tundi ja oligi valmis. Tõstsin ta fooliumi alla "rahunema" mõneks ajaks. Seega ma ei teagi täpselt kuidas ta peaks seal ahjus vegeteerima, oluline on teda aegajalt jälgida ja katsuda ning usaldada oma sisetunnet :)

Samal ajal kui liha "rahuneb", valmista lisandid. Me tegime veel läätsesid ka kõrvale, aga poleks pidanud. Piisab täiesti lihast ja mangost.


1 küps mango
pruuni suhkrut
tšillit

Koori ja tükelda mango. Kuumuta pannil õli. Kalla mangod kuumale pannile, raputa üle suhkru ja tšilliga ning prae maksimumkuumsel u 2 minutit, kuni suhkur on sulanud ja ideaalis ka karamelliseerunud :)

No comments:

Post a Comment