AEGLASELT KÜPSETATUD LAMMAS LÄÄTSEDEGA

Lammas kuulub raudselt minu lemmikute hulka ja üsna kõrgele pjedestaalile. Liha siis, mitte loom ise :) Kui muidu meeldib mulle teha noort lambukest tüümiani embuses nii, et liha ikka roosa jääb ja lõpptulemus ääretult hõrk, siis seekord oli isu valmistada suuremat tükki ja hoopis teistmoodi kujul. Leidsingi Nami-Nami retseptikogust ühe huvitava kirje ning asusin katsetama.


Ma ei tea miks, aga alati kipun ma mugandama ette antud retsepte, üsna vähesed saavad proovitud nii, et ei muuda midagi ja need on ka enamasti kookide retseptid. Eks see ole sisetunde ja maitse küsimus, aga ka see, et mida parasjagu kodus leidub ja mis puudu on. Minul polnud näiteks punet ja küüslauku tundus meiesugustele ka väheseks jäävat.


Ehk siis vaja on:
ca 1.8 kg tükk lambaliha (kondiga)
1 sibul
5 hakitud küünt küüslauku
2 tl Provance maitseainet (ilmselt ajab ka ainult tüümian asja ära)
1 sidruni mahl
2 sl oliiviõli
3 dl punast punast veini
175 g läätsesid
50 g päikesekuivatatud tomateid
peotäis värsket münti
soola
musta pipart

Aega läheb selle roaga tõesti 4 tundi vähemalt. Aga lõpptulemus on ülimalt maitsev ja liha on väga pehme ja mahlane.

Tee nii:
Kuumuta ahi 220 kraadini.
Maitsesta liha ümberringi soola, pipra ja maitseaineseguga.
Puista viilutatud sibul paksupõhjalise ahjupoti põhjale ning aseta peale lambalihatükk.


Puista peale hakitud küüslauk, sidrunimahl, oliiviõli ja vein. Maitsesta uuesti soola-pipra ja maitseaineseguga (sest vein uhab pealt ära osa) ning kata pott kaanega.
Pane pott 220-kraadisesse ahju 20 minutiks.
Siis alanda kuumust ning küpseta 3 tundi 170-kraadises ahjus. Umbes poole küpsemise peal keera lammas ringi.

Et aga kõik sujuvamalt läheks ja retsept ikka õige saaks, siis tuleb vahepeal pilk heita arvutisse ja proovida loomulikult, et kas on hea vein see, kuhu lammas ujuma sai saadetud :)


Tõele au andes peaks veini siiski enne ära proovima, sest praeguses etapis oleks juba liiga hilja :)

Kui liha on umbes 2,5 tundi küpsenud, siis hauta läätsed pehmeks (ca 15 minutit, sõltub läätsest). Nõruta. Võta lammas ahjust välja, lisa potti läätsed, päikesekuivatatud tomatid ning hakitud münt. Kata uuesti kaanega ning pane veel 20 minutiks ahju.
Lammas peaks nüüd olema nii pehme, et seda saab vabalt lusika lusika abil lahti "lõigata".

Korralikku pilti ei saanudki, sest lõhnad olid nii head, et pildistamine läks sootuks meelest. Asusime kohe lamba kallale ja olime mõnutundest oimetud. Kui hetkeks killuke selgust mõtetesse lõi, sain viimastest riismetest veel pilti teha, enne kui needki pintslisse pandi ;) Võin öelda, et nii kiiresti pole ükski roog me laualt kadunud, sõid isegi need külalised (ja mitte vähe), kes väga skeptiliselt kasukakandjasse suhtuvad.



Allikas: Nami-Nami retseptikogu, algne retsept Briti ajakirjast Waitrose Food Illustrated.

No comments:

Post a Comment