KAPSAPIRUKAS

Olen ammu tahtnud teha kapsapirukat, aga millegipärast pole sinnani kunagi jõudnud. Kuna aga poest sai suur kapsapea koju veeretatud, siis pidi sellega midagi ju ette võtma. Nende suurte asjandustega (kapsas, kõrvits) on juba kord nii, et kui ühe endale urgu sahistad, siis pead järjestikku mitu head rooga välja mõtlema :) Sedakorda muidugi õnnestus mul nii kapsas kui kõrvits korraga hankida, mis tähendab, et terve nädal on hooleta ja karnivoor minus ulub ahastusest :)

Kapsapiruka retsepti leidmine oli veidi keeruline. Paljud neist olid kas pärmi- või lehttaignaga, esimest ei viitsi ma ilma abiliseta (loe: köögikombain) teha ja teist ma ei oskagi teha. Meil siin poes müüdavad lehttaignad aga on kõik a) ümmargused b) paberõhukesed c) imelikud. Lõpuks leidsin sellise retsepti, mille siis katsetusse võtsin. Oma osa andis siin kapsa kogus, tundus olevat rohkem kui teises retseptides. Mis mõtet on teha pirukat, millel vaid kaks liblet kapsast sees?! Las ikka mustab :)


1 kg kapsast
vett
1 tl soola
1 tl suhkrut

Kõigepealt tuleb ribastada 1 kg kapsast. Mina tegin sellised pisikesed 1 cm tükikesed. Seejärel hauta see väheses veel poolpehmeks. Kurna ning sega hulka sool, suhkur ja hea peotäis tilli. Till annab sellele mõnusa meki ja sobib kapsaga imehästi.

Taigna tegemiseks on vaja:
250-300 gr kodujuustu
250 gr toasooja võid
350 gr nisujahu
0,5 tl soola
1 tl suhkrut

Segada kodujuust ja või ning lisada neile nisujahu, sool ja suhkur. Mudi kenasti läbi ja laota võiga määritud vormile.

200 gr riivitud juustu
4 muna
250 gr hapukoort
pipar
sool


Taignale laota peale hautatud kapsasegu ja riivitud juust. Klopi munad kergelt läbi, lisa hapukoor ja sega ühtleseks massiks. Värskelt purustatud pipart sisse ja soovi korral ka soola. Enne maitse kapsasegu, et kas ikka on vaja rohkem soola, sest juust annab ka veel soolasust juurde. Saadud segu vala kõige peale ja siis ahju küpsema 200 kraadi juures nii ca 40-50 minutit.


Kook sai väga hea. Söödi ja kiideti. Meie pakkusime seda veidi soojalt koos jääsalati-paprika salatiga. Täna sõin tükikese külmalt ja võin öelda, et mulle meeldis see soojana rohkem. Maitse asi :) Küll aga tuleb tunnistada, et järgmine kord kui kapsapirukat teha, siis tuleb ikkagi natuke teist tainast otsida. Kodujuust seal oli hea, aga no 250 gr võid on ikka liiast. Mitte, et maitsel midagi viga oleks, aga rasvasus on suht kõrge, arvestades, et seal ka kodujuust ja juust ja hapukoor veel sees käivad :) Muidu maitse poolest oli tõesti hea kook ning kui külalisi tuleb ja ei pea tervet pirukat ise ära sööma, siis pole see kalor nii ehmatav ka :) Väärib tegemist!

Allikas: http://kudumishoolik.wordpress.com/, algne allikas Nami-Nami retseptikogu

No comments:

Post a Comment