KIRSIÕLLES PÜHERDAV SULELINE ehk KRIEK KANA

Belgia on teadupärast ju üks suur õllemaa. Neil on isegi selline tore ütlus, et: "We have more sorts of beer, than days in a year!" Oh seda bravuuri! Kuid tuleb nentida, et see on puhas tõde või tegelikult isegi liig kahvatu hinnang, sest minu arust on neil juba pea kahe aasta jagu neid sorte...poolteist kindlasti :)

Ergo, tuleb kaevuda kohalikesse retseptidesse ja vahelduseks veinile kokata õlu tuuridel. Me oleme teinud õllega vist siiani ainult jänest ja üks kord hapukapsaid ka jõulude paiku. Kindlasti saab lähitulevikus veel üks pikakõrvaline potti aetud ning plaan on teha ka siinset kuulsat Flemish stew'd, aga seekord oli tahtmine hoopis teistmoodi mekiga asja proovida. Kirsiõlu! See on nii Belgia kui olla saab. See on see, mida peened prouad joovad pühapäeva ennelõunal turuväljaku kohvikutes kui kotid on täis laotud baklažaane, fenkoleid, paprikaid, vutimune ja kanarümpasid...mmm tuleks juba pühapäev.

Retseptiotsingutel jäin pidama sellisel kirjel. Alljärgnevalt mõningaste muudatustega minu variant sellest sulelisest.

Koostis:
2 spl võid
2 spl õli
1-2 kanarinnakut (kontide ja nahaga)
1 sibul
2 küüslauguküünt
3,5 dl kirsiõlu Kriek
2,5 dl kanapuljongit
1 sidruni mahl
0,6 dl koort
150 gr väikseid seeni
1 tl tüümiani
sool
pipar
suhkur
veidike kaneeli
pisut pili pili

Originaalretseptis oli ette nähtud 1,2 dl kuivatatud kirsse, aga hoolimata minu püüdlustest ei suutnud ma neid kohalikust kaubandusvõrgust leida. Isegi türklane ei müünud neid. Sestap panin hoopis seeni kanaga ühes.

Tegevuskäik siis järgmine:
Kuumuta pannil või ja õli ning pruunista selles soola ja pipraga maitsestatud kanatissid kõikidelt külgedelt. Tõsta liha kõrvale ja prae samas rasvaines sibul klaasjaks. Lisa küüslauk ja prae veel ca minut. Tõsta kana tagasi pannile ja lisa tüümian, õlu, puljong ning sidrunimahl. Lase kanal podiseda seal tasasel tulel nii 10-15 min ja keera siis tükid ümber ja keeda veel 10 minutit. Lisa seened, koor ja maitseained ning keeda kuni suleline on pehme. Meki ja maitsesta. Minu arust tahab ta üsna palju suhkrut kuigi originaalretsept ei näinud üldse seda ette. Paksenda kaste jahu ja külma vee seguga. Serveeri riisi või kartulipüreega.

Kokkuvõtvalt mainiksin, et kuivatatud kirsid oleksid olnud ilmselgelt väga hea lisand sousti sisse. Seened oli ka õige valik. Nii, et panna tasub mõlemaid. Sidruni ma jätaks teine kord ära, see tegi liiga hapuks kastme, mis tähendas, et sinna tuli päris palju suhkrut lisada ja ma ei näe sel otsest vajadust kuna Kriek on ise ka hapukas.

Maitses väga hästi, täiesti võrdväärne kandidaat coq au vin'ile. Mõmmi lausus ülivõrdes kiitusi, aga kuna tegemist on kanaga, siis pean ma mõned toonid allapoole võtma, et natuke adekvaatsem pilt oleks. Et siis päris minestama ei aja, nagu Mõmmi väitis, aga kuradima hea suutäis on ta küll :)

Allikas: http://www.merchantduvin.com/recipes.php

1 comment:

  1. Tere, siinpool üks uudishimulik eestlanna põhja-itaaliast! Mis arvad, kas tavalise õllega saab ka see toit hää?

    ReplyDelete