MANGOJÄÄTIS

Avastasin ükspäev oma majapidamisest veidra aparaadi. Õigemini ühe osa aparaadist ja mul polnud aimugi mis sellega tehakse. Nägi kahtlaselt jäänõu moodi välja, ainult et loksus seest ja kaant ei olnud. Arvasin, et tuleb siis teine sügavkülma panna ja nii mõnda aega see armas nõu meil veinipudeli jahutajana toimiski :) Kuni ükspäev leidsin manuaali ja tänu sellele sai ka aparaadi teine pool teises sahtlis kenasti mõtte juurde. Siinkohal märkuseks, et elasime toona üürikorteris, mistõttu ei teadnudki, et mis ja kus...

Edasi oli vaja leida hea retsept ja asuda masina võimeid testima. Ütlen kohe ära, et kuna see oli mingi suvaline odav plönn, siis õiget tekstuuri ma sellega küll ei saanud jäätisele. Maitse aga oli jalustrabavalt oivaline!


Jäätise jaoks on vaja:
2 munakollast
2 dl piima
2 hästi küpset mangot
1 dl suhkrut (0,5 dl + 0,5 dl)

Kõigepealt tuleb vahustada munakollased 0,5 dl suhkruga. Seejärel tuleb piim kuumutada keemiseni ja niristada see peene joana munavahu hulka pidevalt vispliga segades. Saadud segu tuleb kuumutada madalal temperatuuril kuni see pakseneb. Jahuta toatemperatuurini ja seejärel külmkappi 12 tunniks. Umbes nagu leivategu :)
Mangod puhasta ja lõika tükkideks ning aseta 0,5 dl suhkruga ka külmkappi. Saan aru, et jäätise tegemiseks on oluline, et kõik komponendid oleksid külmas seisnud mingi aeg.

Püreesta mangod saumikseriga ja lisa see jäätisesegule. Võta sügavkülmast välja jäätisemasin ning pane segu sinna sisse urisema.

Nagu öeldud, siis mina head tekstuuri ei saanudki, ei tea milles viga oli, kas selles, et lasin kogemata munavahu-piimasegu keema või on aparaat vilets või liiga vähe aega vuristas (30 min) või oleks pidanud veel pärast seda paariks tunniks jäätise sügavasse panema. Igal juhul maitseomadusi see ei muutnud ning see viis sõna otseses mõttes keele alla :)

Tahtsime seda head asja ka järgmisel päeval manustada ning panime karbiga külma. Suur oli meie üllatus järgmisel päeval, sest esiteks oli ta karbis jäässe läinud ja kui üles sulas, siis maitse, mis eelmine päev suus plahvatas ja mõnutundest ruigama pani, oli pea olematu. Peale seda olen veel 1 korra üritanud jäätist teha, kohvijäätist. Aga see ei kannatanud üldse kriitikat, sest samamoodi ei tulnud head konsistentsi ja lisaks ei leidnud ma head retsepti ja tegin tunde järgi, mis tähendas seda, et sellest saigi tõeline kulinaarne eksitus :)

Allikas: perenaine.ee retseptikogu

No comments:

Post a Comment