COQ AU VIN ehk KOKOWÄÄH :)

Ükspäev sai vaadatud Saksa filmi Kokowääh ja peas hakkas idanema plaan samanimelist rooga valmistada. Või noh ligikaudu samanimelist :) Film ise muideks on armas, südamlik, lustakas ja teeb sind õnnelikuks :)


Minu suureks üllatuseks polnud isegi minu abikaasa coq au vin'i valmistanud, kuigi tegemist on inimesega, kes kanast ainult toitukski...kui vaid saaks. Jah ma tean, et tegelikult valmistatakse see roog kukest, aga no paljud seda enam tänapäeval teevad ja veel kuke verdki sinna sisse panevad?! Huvi pärast peaks minema kohalikku boucherie'sse ja uurima, et kuidas neil eelnimetatud toorainetega ikka lood on, võib vabalt juhtuda, et ma teen kohalikele liiga kui süüdistan neid kana kasutamises coq au vin'is. Belgia suudab ju mind endiselt üllatada pea iga päev :)

Mina ostsin poest ühe kana, mis oli ilmselgelt ahju panemiseks mõeldud, aga teades Mõmmit ja tema pimedat kanaarmastust ei julend ma supilurritiivulist võtta. Küll aga eemaldasin ma enamus kana nahast ja rasvast, sest need kanad pole oma elus ilmselt ühtegi sammu astunud, sest hoidku jumal kui mõni kalor kaotsi läheb ja kana liiga lahjaks jääb. Vaatamata sellele pidin ikka pärast rasva pealt õngitsema vähemaks, et arteritele teenet teha.


Kombineerisin omavahel kahte retsepti: seda Nami-nami oma ja seda Julia Childi oma.

COQ AU VIN
1,4 kg kana
2 spl jahu
0,5 tl soola
0,5 tl pipart
30 gr võid
1 spl õli
1 sibul
200 gr peekonit
0,6 dl brändit
1 suur küps tomat (koos koorega, hakitud)
250 ml kanapuljongit
750 ml punast veini
3 küüslauguküünt
2 loorberilehte
2 tl tüümiani
250 gr väikseid seeni
suurem peotäis väikseid pärlsibulaid

Tükelda kana kaheksaks tükiks, eemalda nahk ja rasv soovi korral. Pane jahu ning sool ja pipar kilekotti, lisa kanatükid ja raputa segamini. Paksupõhjalises potis kuumuta või ja õli ning prae selles hakitud sibul klaasjaks. Lisa peekon ja prae kergelt läbi. Tõsta peekoni-sibula segu vahukulbi abil taldrikule ja pruunista potis kanatükid kõikidelt külgedelt. Kui kana on pruunistunud, tõsta pott tulelt ja vala liha brändiga üle. Flabmeeri ehk pane tuli otsa ja raputa potti kuni leegid on kustunud. Ole ettevaatlik tikuga lähenemisel, süttib sekundist ja leegid tõusevad kõrgele. Nüüd kui leegid on kustunud, pane pott tagasi tulele ja tõsta peekoni-sibulasegu kanale juurde ja kuumuta veidi aega. Lisa hakitud tomat, purustatud küüslauk, kanapuljong, loorber, tüümian ja vein. Lase keema ja hauta kaane all tasasel tulel 1,5 tundi. Poole aja pealt lisa seened ja pärlsibulad. Vahetult enne valmimist maitsesta soola ja pipraga kui vaja ning lisa külma veega segatud jahu kui kaste on liiga vedel.

Sobib oivaliselt kartulipudruga. Me läksime lihtsama vastupanu teed ja kasutasime kartulipressi (ehk kartuliussimasin nagu me seda kutsume), mille tulemusena tekibki peaaegu puder, ainult et ilma või ja piima ja muude maitsvate kaloriteta :)

Coq au vin muideks on järjekordne roog, mis seistes ainult paremaks läheb.

Bon appetit!


Allikas: Nami-nami retseptikogu (algallikas briti ajakiri Good Food) ning J. Child ABC Good Morning America vms )

2 comments:

  1. Mulle väga meeldib see sinine haudepott. Pole varem sellist värvi näinud. Sinine mu lemmik värv :)

    ReplyDelete