Frikadellisupp

Meil on siin kevad. Punguvad puud ja tärkavad lilled. Nohused ninad ja sügelevad nahad. Kevad ja allergiad käivad ikka käsikäes, ainult et minu oma on selline liiderlik tegelane, kes käib käsikäes ka suve ja sügisega. Nii et ühelt poolt väga armas ja rõõmustav on see tärkav loodus, aga teiselt poolt jällegi nuhtlus missugune.
Tõele au andes, ei saa ma hetkel muidugi eriti hästi aru, kas see on ikka ärritav tolmlemine või on lihtsalt salakaval kevad minuga vingerpussi mänginud ja mind koleda taudiga nakatanud. Aga kui ei ole surmatõbi... Hea, et reede on! :)

Kevade tervituseks üks kerge supp, mida kroonivad isetehtud frikadellid. Kerge ses mõttes, et seda on lihtne teha. Tegelikult kerge ühtlasi ka kaloraažilt. Klassikaliselt maitsev supp.



Frikadellid:
300 gr veisehakkliha
0,5 sibulat
1 küüslauguküüs
1 muna
1 spl riivsaia
soola
pipart

Esmalt valmista frikadellid. Selleks haki sibul hästi peeneks, võid selleks suisa köögikombaini kasutada. Lisa purustatud küüslauk, hakkliha, muna ja riivsai ning sega kõik ühtlaseks massiks. Maitsesta soola ja pipraga ning vormi neist suupärased pallikesed.

Supipatta rändab meie peres tavaliselt see, mis parasjagu olemas on. Kartul ja porgand ja sibul on minu supi lahutamatud osad, teised juurikad varieeruvad iga kord. Seekord siis selline.

4 porgandit
3 kartulit
pool sibulat
250 gr rohelisi herneid
1 punane paprika
150 gr maisi
2 liitrit vett
2 puljongikuubikut
8 terapipart
2 loorberilehte

Koori ja tükelda porgandid ja kartulid. Haki sibul ja paprika. Kuumuta sibul klaasjaks. Mul on selline imeline pann, kus rasvainet kaustama ei peagi, seega sain supi ilma või ja õlita tehtud, lihtsalt praadimistöö tegin pannil ja siis vupsasid kõik sealt edasi potti. Muidu aga lisa veidi õli poti põhja, et sibulat saaks kenasti passeerida.
Seejärel lisa porgand ja kuumuta veel veidi. Kalla potti vesi ja lisa puljongikuubikud, loorber ja pipraterad. Keeda 5-10 minutit ning pane patta kartul. Keeda veel 10 minutit ja lisa siis paprika, mais, herned ja lase keema tõusta. Aseta keevasse suppi frikadellid ning keeda veel kümmekond minutit. Kuna frikadellid on toorest lihast, siis ajavad nad ka vahtu välja, mis oleks mõistlik ära riisuda pealt. Kui olla eriti usin, siis võib frikadellid eraldi vette keema panna ja vahtu riisuda ning kui nad juba valmis on, siis supile lisada. Nii tuleb klaarima moega keedus.

No comments:

Post a Comment