Imehea läätsesalat vürtsikas kastmes

Kuidas sünnib üks salat, mida päris omaloominguks pidada ei saa, aga mis päris maha viksitud justkui ka pole? Lihtne. Sa lappad internetis erinevaid toidublogisid ja retseptikogumikke, nii emakeelseid, inglise- kui (harjutamise mõttes) ka prantsuse keelseid. Nopid ideid siit ja sealt. Kujutad ette erinevaid maitsekooslusi. Mõtled, mis sul majapidamises on ning mida poes head pakutakse. Ja justkui imeväel hakkabki peas küpsema üks tore retsept, mis siis paslik on üles kribada ning mis veel valmistamise käiguski veidi lihvida saab. Minu inspiratsiooniallikad on siin, siin, siin ja siin ning muidugi abimees google :)

Läätsed on minu suured lemmikud. Nad on võrratult maitsvad ja ideaalsed tervisliku toitumise aluseks. Neid sobib kasutada nii suppides, salatites, hautistes, lisandina prae kõrvale, iseseisva söögina, soolastes küpsetistes ja ma olen kindel, et ka magustoidus on neil oma roll. Nad on hästi toitvad, kiudaine- ja valgurikkad, vähese rasvasisaldusega, veresuhkrut stabiliseerivad ja sisaldavad üldse palju kasulikke aineid nagu foolhape ja B vitamiin näiteks.
Spinatis aga on kaltsiumi, kaaliumi, rauda, vitamiini Q, K, A ja kes teab veel mida. Üks kasulikum kui teine. Musklid hakkavad näiteks kasvama kui Popeye multikat uskuda :)

Lisaks kõigele, on see lihtsalt imeliselt maitsev salat!



Salat:
1 dl rohelisi läätsi, kuivaine kogus
100 gr spinatit
1 porgand
0.25 punast sibulat
0.25 tšillipipart
2 tl kappareid
peotäis värsket koriandrit

Kaste:
1 spl oliivõli
2 spl sidrunimahla
1 tl garam masala maitseainet
0.5 tl jahvatatud vürtskööment
soola
pipart

Keeda 1 dl rohelisi läätsi 5 dl soolaga maitsestatud vees pehmeks vastavalt pakendil olevale juhisele. Selleks kulub umbes 25 minutit. Kurna, loputa ja nõruta hoolega. Võib kasutada kõiki läätsi, mis ei kee katki (punased ei sobi).
Haki porgand väikesteks kuubikuteks ning sibul ja tšilli hästi peeneks.
Valmista salatikaste oliivõlist, sidrunimahlast ja maitseainetest.
Aseta kaussi spinat, läätsed, porgand, sibul, tšilli ja kapparid. Sipsuta peale hakitud koriandrit ning vala kõik üle kastmega. Sega ja serveeri, sest spinat ei armasta kaua seista kastme all.

2 comments:

  1. Mõnus salat!
    Aga meie paneme tavaliselt soola keemise lõpus.

    ReplyDelete
  2. Eks see ole vist harjumise asi, nagu kartulite keetmiselgi :)
    Aga salat on hää!

    ReplyDelete