Kaneelilõõts

Proovisin ka kurikuulsa kaneelilõõtsa ära, mis väga paljudes toidublogides on ringelnud. Oli väga hea, aga ma pean tunnistama, et see kaneelirullikook oli ikka kõvasti etem. Ilmselt kasutatud võikogusest tingituna :)

Kaneelilõõtsa retsept on pärit Liisi blogist. Eriti kiidan tema pärmitainast. Kuigi meil siin on väiksemad pärmipakid ja kasutasin vaid 42 gr 50 asemel, siis tainas kerkis mühinal ja oli värske ja pehme mitu päeva, nagu lubatud. Ainult, et sellest kogusest oleks vabalt kaks lõõtsa saanud, kui oleks õhemaks taigna rullinud. Sellestki tuli poolteist vormitäit, kuigi arvestasin kuue ribaga nagu juhendis oli öeldud. Ja need tulid õite paksud suutäied :)



Taigen:
1 pakk (42 g) pärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g võid
3 dl piima
0,5 tl soola
1 dl suhkrut
u 10 dl nisujahu

Täidis:
80 g võid
2 dl suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli

Valmista pärmitainas. Selleks lahusta pärm soojas vees, lisa sool ja suhkur. Sulata või ning lisa sellele piim. Kontrolli, et saadud segu oleks käesoe ning vala pärmi hulka. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taigna. Kata kauss puhta rätikuga ning aseta see sooja tuuletõmbuseta kohta tunniks kerkima.

Täidise jaoks sulata või. Sega omavahel suhkru ja kaneel.

Kui tainas on kerkinud, siis mudi ta kergelt läbi, et õhk välja läheks. Seejärel rulli tainas ristkülikuks. Pintselda lahtirullitud tainas ohtralt sulavõiga ja raputa peale kaneeli-suhkrusegu.

Lõika tainas pikkupidi 6-ks ribaks (ca 5 cm laiuseks) ja tõsta ribad üksteise peale. Nüüd lõika kuhi 6 ruuduks ja tõsta taignaruutude kuhjad keeksivormi külili.*

Ajapuudusel ei lasknud ma taignal teist korda kerkida. Retsept seda ka ei nõudnud, aga minu arust tahaks pärmitainas veel enne ahjupanemist sutsuke kerkida, et lõpptulemus veelgi õhulisem saaks.

Küpseta 200-kraadises ahjus u 30 minutit.

*Sellest tainakogusest saab tegelikult oluliselt suurema ristküliku ja rohkem ribasid, siis tulevad lõõtsatükid õhemad.

Algallikas: Joy the Baker

No comments:

Post a Comment