Ahnus ajab upakile (kalapuljong ja lõhesupp)

Olen ka enne maininud, et Brüsselis on kala röögatult kallis. Mõningate väikeste eranditega siiski. Näiteks beebiforelle kannatab täitsa edukalt tarbida ning kõigele lisaks on nad ka väga maistvad.
See, et tegemist on beebiforelliga segus muidugi juhuslikult Pärnumaal vanematekodus ühe vestluse käigus, kui ma erutatult seletasin kui hea kala see jõeforell on, millele isa-ema õhinal kaasa noogutasid ning lisasid: "ja nii ilusa erkoranži värvusega liha on neil ka." Jäin üsna lolli näoga vait. Suu niimoodi inetult pärani...mismõttes oranž, meie kalad on küll olnud hallid... Vat kus lops, aga parem hilja kui mitte kunagi :)

Nüüd aga oli poodi tekkinud soodushinnaga lõhe. Suisa 4,99 eurot kilo, sest otseloomulikult ei saa ükski asi maksta täpselt 5 eurot, või 2 või 7, alati on kas 4,99 või 1,99 jne. Muidugi tingis odav hind selle, et kala oli puhastamata ja müügil olid üsna suured uimelised. Endalegi märkamatult väljusin poest ühe kolmekilose isendiga.
Abikaasa ilmselt märkas, sest poekotte kandis tema :)



Kala rookimine on muidugi asi, mida ma siiani oma elus pole teinud. Nüüd tõdesin, et oleks võinud ikka vahel pilgu peale heita kui isa teist on puhastanud. Ma olen kindel, et seda saab teha oluliselt mugavamalt ja mitte nii, et kala tunniga superdieedi läbi teeb ja kilodes oluliselt kaotab. Ja noh need soomused, neid korjan vist suveni nagu jõulukuuse okkaidki. Rääkimata ajast!
Aga roogitud ta sai ja patta läks ka, paariks päevaks jagub teist ning isegi sügavkülma sai mõned tükid. Oh ja üks osa muutub praegu külmikus graavilõheks, kui välja tuleb, siis kirjutan selle retsepti ka siia.

Seekord aga tegime mõnusat heleroosat kalasuppi, mis maitses väga hästi. Selline mahe supp, millele peet annab lisaks kenale värvile ka mõnusat mekki ja maitseb ta hoopis teistmoodi kui tavaline kalasupp. Omatehtud puljong muidugi sobib sinna kui rusikas silmaauku, aga saab ka hakkama ilmselt ka vee ja kalapuljongikuubikuga. Seda suppi tasub teha. Ilus ja maitsev.


Kalapuljong

kalapea, uimed, selgroog, kõhuääred, nahk
3 l vett
1 sibul
2 nelgitera
10 pipratera
2 loorberilehte
2 tl soola

Pane kalajäägid külma veega keema ja riisu vahtu hoolsalt. Lisa neljaks lõigatud sibul ja maitseained ning keeda madalal tulel kolmveerand tundi. Kurna. Puljong ongi valmis kasutamiseks.


Heleroosa paradiis (Allikas: Supiraamat sarjast 100 Rooga)

400 gr nahata lõhefileed
2 porgandit
4-5 kartulit
1 sibul
1,5 l kalapuljongit
2 dl lahjat koort
150 gr keedupeeti
sool, pipar
aedtill

Haki sibul hästi peeneks, riivi porgand ja peet ning tükelda kartul ja kala kuubikuteks. Sulata poti põhjas killuke võid ning kuumuta selles sibul ja porgand kergelt läbi. Vala juurde puljong ning lase keema tõusta. Lisa kartulikuubikud ja keeda 10 minutit. Seejärel lisa kalatükid ning keeda kuni need on kenasti valmis, paar minutit. Vala kastrulisse koor ning riivitud peet ja kuumuta keemiseni. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri aedtilliga.

No comments:

Post a Comment