Kissell kuivatatud õuntest

Ma arvan, et see oli suvi kui naabermaja ette ilmus silt MÜÜA, sügis kui see silt kadus ning algasid remonttööd ja kui te eeldate, et talveks see kõik läbi sai, siis te eksite. Belglased on kohutavad kohmitsejad. Muidu ma ei pahandakski naabriga, aga mul on tunne, et viimasel ajal magab ta kellu peos ja esimene hommikune ringutus päädib laiahaardelise kellutõmbega üle seina, vastu mida on õnnetuseks asetatud ka meie voodipäits. Ja muidugi virgumine toimub kell seitse. Peaks talle nädalavahetuseks mõne vildist kellu kinkima, saaks ehk kauem pikutada.



Tänasesse nõukaaja pühasse aga veidike vanakooli klassikat - kuivatatud õuntest keedetud kissell. Lisasin õuntele ka peotäie rosinaid ja teise käega kuivatatud jõhvikaid. Väga mõnus rüübe sai, parajalt hapukas ja magus ning mõnusalt puuviljane suutäis. Eks ta natuke paksem oleks võinud olla, aga ma ei julenud riskida tükkidega ning rohkem tärklist ei lisanud. Kuna ma traditsioonilist vahukoort väga ei kummarda, siis manustasime kisselli hoopis jäätisega. Hea!


500 gr kuivatatud õunte, rosinate ja jõhvikate segu
3 l vett
1,5 dl suhkrut
1 kaneelikoor
4 nelgitera
3 spl kartulitärklist

Pane kuivatatud õunad, rosinad, jõhvikad või muu külma veega likku paariks tunniks. Seejärel aja koos leotusveega nad keema, lisa kaneelikoor, suhkur, nelgiterad ning keeda kuni puuviljad on pehmed. Sega kartulitärklis külma veega hästi ära. Eemalda pott tulelt ja vala tärklis ühtlase joana kissellile samal ajal rahulikult potipõhjas lusikaga segades. Pane pada tagasi tulele ja kuumuta keemiseni, kuid ära keeda. Lase jahtuda enne serveerimist.

Allikas: Soome-ugri kokaraamat

No comments:

Post a Comment