Kartuligratään rosmariiniga ning vürtsköömne ja tšilliga mekitatud lõhe

Ma ei hakka kiitlema, et akna taga ploomipuul on juba mõned õied ning lehed puudel on armsasti pungumas või et täna on 18 kraadi sooja, helesinine taevas ja päiksesära ei mahu õue ära. Ja sellest ma ka ei räägi, et istun praegu t-särgi väel rõdul ja mul on palav. Vot sellistest asjadest ma üldse ei räägi, vaid mainin, et neljapäev on kalapäev ning viskan siia kirja ühe lihtsa vee-eluka retsepti ühes kartuligratääniga :) Kaunist päeva teile!



Kartuligratään:
1 kg kartuleid, õhukeselt viilutatud
300 ml piima
2 küüslauguküünt, pressitud
2 tl kuivatatud rosmariini, uhmerdatud
0.5 tl musta pipart
soola
100 gr juustu

Koori kartulid ning viiluta õhukeselt. Sega piim, pressitud küüslauk, rosmariin, sool ja pipar. Aseta vormi põhja kolmandik kartuliviiludest ja vala üle kolmandiku piimaseguga. Korda tegevust veel kahe kihi jaoks. Kata vorm fooliumiga ning aseta 200 kraadisesse ahju 50 minutiks. Seejärel eemalda foolium, raputa roog üle juustuga ning pista ahju tagasi 10-15 minutiks.

Vürtsköömne ja tšilliga mekitatud lõhe:

2 lõhefileed (u 400 gr kokku)

marinaad:
1 tšilli
1 tl vürtskööment
1 tl paprikapulbrit
0.5 sidruni mahl
1 küüslauguküüs*

Haki tšilli ratasteks ja sega ülejäänud marinaadi komponentidega. Pane pool segust laiapõhjalisse anumasse, aseta sellele kalafileed ning peale ülejäänud segu. Või siis pane segu põhja ning keeruta selles kalatükke, et nad kokku saaksid mõlemalt poolt kenasti marinaadiga. Jäta seisma umbes tunniks.
Kuumuta pannil õli ning prae selles lõhefileed küpseks, maitsestades neid vähese soolaga.

*Tagantjärgi tarkus: mul oli marinaadis ka 1 pressitud küülslauguküüs, aga kuna selle praadimisaeg on lühem kui lõhel ning ta kipub veidi kõrbema, siis mõistlik on see kas ära jätta või lisada kala valmimisel peeneks hakitult pannile.

No comments:

Post a Comment