Võrratu moussaka

Nii, siin on üks ammune võlg, mis tasutud saab - moussaka retsept. See on üks väga-väga maitsev roog! Pealegi kalli abikaasa tehtud, tema "firmakas". Kindlasti soovitan kasutada lambahakkliha või vähemalt segu sellega. Kui aga kasukakandja üldse ei meeldi või teda saada pole, siis ajab ka veis asja ära.

Sellest kogusest saab päris piraka moussaka. Sõime aplalt mitme külalisega, kuid siiski jagus teist ka järgmiseks päevaks. Nämm!



3 pommut ehk baklažaani
6-8 kartulit
200 gr riivjuustu

Punane kaste:
2 sibulat
5-6 küüslauguküünt
500 gr lambahakkliha
800 gr purustatud tomateid
2 spl tomatipastat või ketšupit
2 spl palsamiveiniäädikat või sorts punast veini
1 spl sojakastet
veidi suhkrut
maitseaineid: loorber, tüümian, rosmariin, estragon, salvei, pune, tšilli jne
soola ja pipart

Valge kaste:
1 l piima
5 spl jahu + külm vesi
muskaatpähklit
soola ja pipart

Algatuseks lõika pommud 0.5 cm paksusteks ratasteks ning pane kihiti jämeda soolaga (kergelt üleraputatud, iga kihi vahele ca 1 tl soola) seisma u 10-20 minutiks. Koori kartulid ja viiluta nad samuti kuni 0.5 cm paksusteks ratasteks. Koori ja haki sibul. Puhasta küüslauguküüned.
Valmista kaks kastet. Tomatikastme jaoks prae pannil sibul klaasjaks, lisa hakkliha ja prae korralikult läbi. Vala sekka purustatud tomatid, lisa maitseained ja pressitud küüslauk. Lase podiseda 5-10 minutit. See peaks saama selline mõnus maitseküllane ja õite kreftine kaste.
Valge kastme jaoks kuumuta potis piim ning paksenda see jahu-veeseguga. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.
Nüüd pühi pommult sool maha ja pane nad köögipaberite vahele ja vajuta üleliigne vesi neist välja. Prae mõlemalt poolt kergelt nad üle.
Ahjuvormi põhja lao kiht pommusid ning nende peale pane punase kastme kiht. Sellega võib üsna kooner olla, sest pealmine kastmekiht peaks tulema kattev ja paksem.
Seejärel lao kartuliviilud vormi, raputa üle vähese soolaga ning kata kergelt valge kastmega. Nüüd jälle pommud-punane kaste-kartulid-valge kaste ja nii võiks saada umbes 3 kihti. Kõige viimasene kartulikiht kata esmalt punase kastmega ning see omakorda nüüd valge kastmega. Kihtide vahele võib soovi korral panna veel õhukesi hapukurgiviile, pole üldse paha.
Küpseta 200 kraadises ahjus 40 minutit, seejärel raputa peale riivitud juust ning küpseta veel 10 minutit või kuni juust on sulanud ja pealt kuldpruun.
Lase enne serveerimist 10 minutit seista ning anna lauale koos salatiga.

No comments:

Post a Comment