Krõmpsuvad porknad tahini ja muu jamaga & kreekapärased lihapallid

Tere tali! Täna hommikul oli ainult 2 kraadi õues sooja ja minu ürdimajandus on nüüd kahjuks basiiliku võrra vaesem. Mis häda selle kliimaga siin Belgias on? Mäletan, et aasta tagasi 6. aprillil oli ilm piisavalt soe, et kolisime t-särgi väel katuseterrassile sööma ja veini kulistama, 12. aprillil lippasin suvekleidis ringi, varbad paljad nagu Kingpoolel. See aasta aga tõmbad 16. aprillil talvejope selga kui üldse õue julged astuda. Mul on tunne nagu oleksin ma mingitmoodi petta saanud :) Vähemalt on siin puud-põõsad rohelised ja lilled õites, seega pilt pole väga trööstitu ja loodetavasti ei saa küte majas otsa.
Aga iga asi on millekski hea, nüüd võib südamerahus selliseid tummisemaid talviseid roogasid nautida. Homme näiteks on menüüs moussaka, mille retsepti ma Kristale juba sada aastat võlgu olen.

See allolev porknaroog nii talvine polegi, pigem aastaajatu. (Ega ma tegelikult tea kas moussakagi nii talvine on.) Väga maitsev ja mõnus lisand. Kuna porgandeid on vähe aega aurutatud, siis nad on sellised mõnusad krõmpsuvad ja see kaste mätsib nendega täiesti oivaliselt. Majapidamisest puudus kahjuks sumac, mis retseptis oli ette nähtud ja mis oleks ilmselt sellele i-le täpi pannud. Ent täpitagi oli roog äärmiselt nauditav. Sõime koos kreekapäraste lihapallide ja tzadziki kastmega.

Nii porknad kui lihapallid on mugandatud (mis vähem, mis rohkem) sellest imeilusast blogist: Kalyn's kitchen.

Krõmpsuvad porgandid tahini kastmes
(2-le paras kogus)



350 gr porgandeid, koorida ja viilutada ning aurutada 6 minutit.

Sega kokku kaste:
1 spl tahinist
1 spl sidrunimahlast
1 spl oliivõlist
1 purustatud küüslauguküünest
1 spl veest ja
1 tl sumac'ist (kui on)

Kurna porgandid ja aseta nad kaussi. Vala üle kastmega ning saputa peale veidike soola. Sega läbi ja serveeri peotäie hakitud peterselliga ja peale võib puistata ka veidike sumac'i.

Kreekapärased lihapallid
(2-le paras kogus)


300 gr hakkliha*
0.5 sibulat
1 dl fetajuustu
2 küüslauguküünt, pressitud
1 suur muna
1 tl tüümiani*
0.5 tl salveid*
4 spl palsamiveiniäädikat
0.25 tl soola
0.25 tl pipart

Sibul hakkida hästi peeneks, võib isegi sauseguriga purustada. Feta kraapida kahvliga peeneks, siis on teda hea mõõta ja hamba all on ka mõnusam tekstuur. Segada kõik ained omavahel ja vormida meelepärased pallikesed. Küpsetada 200 kraadides ahjus umbes 30 minutit.
*Meie kasutasime veisehakkliha, mis jäi veidi tuim. Soovitaks hakklihasegu, näiteks lambaga on see kindlasti suurepärane. Originaalretseptis oli ette nähtud 1 spl oregano maitseainet (pune), aga see oli ootamatult kapist haihtunud ja asendasin tüümiani ja salveiga, mis töötasid ka väga hästi. No ja 1 spl õli oli ka originaalis, aga ma ei näinud selleks väga vajadust.

No comments:

Post a Comment