PARIISI ÕUNAKOOK ja ÕUNA-SAIAVORM

Belgias on selline tore ettevõtmine nagu õunte korjamine. Võtad oma anumad, kotid, kastid kodust kaasa, sõidad õunafarmi (loomulikult teatud kuupäevadel) ning nopid omale puu otsast meeldivaid õunu nii palju kui tahad. Pärast kaalutakse kotid üle ja sulle jääb veel maksmise rõõm. Õnneks ennast enne ja pärast ei kaaluta, seega võid südamerahus mahakukkunud õunu nosida selle raske töö juures. Õunapuud on siin ka teistmoodi, sellised madalad (paari meetrised) ja kubisevad õuntest. Otse loomulikult ilma ussiaukudeta. Sõna otseses mõttes ripuvad puude küljes poe Jonagoldid, mis on nende tuntuim sort. Mulle isiklikult maitseb Elstar ja teisi sorte ma ei tea :) Õunakoogi valmistamine on ka paras peavalu, sest retsept ütleb nt hapusid õunu, aga kui sulle poes vaatavad vastu Roosa leedi, Kuldne sepp ja kes teab veel mis, siis ei oska neist küll kedagi valida. Õnneks on nad kõik enamvähem üksteisele sarnased maitselt nii, et vahet pole :)

Seekord aga oli meil õunaaiast korjatud saak realiseerida. Jonagold. Tegemisele läks Pariisi õunakook ja kuna ma puhastasin liiga palju õunu, siis valmistasin väikse saiavormi ka sinna juurde. Küll küllale liiga ei pidavat tegema...loodan, et taljele ka mitte :)


PARIISI ÕUNAKOOK (Allikas: http://elinakokkab.blogspot.com/2009/10/pariisi-ounakook.html, 100 Rooga)

1,5 dl jahu
1 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 tl vanilliinsuhkur
3 muna
3 spl õli
1 dl piima
800 gr hapusid õunu

Algatuseks olgu öeldud, et mind ajab retseptides antud õunakogus alati segamini. Et kas nimetatud 800 gr õunu on ehedal kujul mõeldud või juba kooritud ja puhastatult. Kaldusin viimast arvama ja selle tulemusena valmiski mul ka õuna-saiavorm (vt allpool). Väike kulinaarne eksitus :) Lõpuks sai kooki ca 600 gr puhastatud ja tükeldatud õunu.
Koogi tegu on üsna lihtne. Koori õunad, eemalda südamikud ja tükelda. Sega kausis jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillisuhkur. Lisa muna, õli ja piimasegu. Või kui oled selline tuisupea nagu mina, siis lisad ükshaaval need, sest loed seda osa hiljem, et enne pidi vedelad koostisosad omavahel kokku segama ja alles siis kuivainetele lisama :) Seejärel sega õunatükid taignasse. Mind ehmatas, et tainas nii vedel on ja tuleb tunnistada, et lisasin veidi veel jahu. Tsipakene, nii et midagi ta oluliselt ei parandanud ja halvemaks ka ei teinud.


Kalla kõik võiga määritud koogivormi ja pane see ahju nii 30 minutiks.


Nüüd valmista kate:
1 muna
0,75 dl suhkrut
50 gr võid

Muna kloppida kergelt suhkruga ja niristada sisse sulatatud ja jahutatud või. Segada ühtlaseks ja kui kook on juba pool tundi ahjus peesitanud, siis vala saadud kattesegu talle otsa ning pane veel 10 minutiks küpsema. Oh peaaegu oleks unustanud, ma puistasin peale mandlilaaste ka veidi.


Kook saab mõnusalt mahlane ja hästi munane. Ja hea asi seejuures, et suhteliselt lahja :)

ÕUNA-SAIAVORM


300 gr puhastatud ja tükeldatud õunu
3 spl suhkrut
kaneeli
4-5 saiaviilu
2 muna
piima

Sega õunatükid suhkru ja kaneeliga. Pane võitatud vormi põhja saiaviilud ja äärtele ka kui soovid. Vala õunatükid otsa ja kata saiaviiludega. Klopi munad natukese suhkruga kergelt segamini, lisa piim, et oleks selline mõnus munasegu ja vala saiaviiludele otsa. Küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 25 minutit.Kui suurem vorm, siis kauem, mina kasutasin keeksi oma, kuna mul oli vähe õunu ja veel vähem saia :)
Lusikas sisse ja õgima! Piimaga on ülihea, aga abikaasa mul piima üldse ei armasta ja sööb teist nagu kooki. Kuidas kellelegi, peaasi, et maitseb :)

No comments:

Post a Comment