KANA ESTRAGONIGA - nii nagu vanaema tegi :)

Noh muidugi enamus Eestimaa vanaemasid ilmselt estragoni ei kasuta, ent Prantsusmaal... Prantsusmaal on neil paletitäis herbe juba sajandeid söögitegemise juures olnud. Tegelikult ma ju ei tea ka, võibolla teen ma siin kodumaa vanaemadele liiga kui nii väidan :) Vikipeedia igatahes teatab, et estragonpuju eeterlikust õlist valmistatakse siirupit, millest tehakse karastusjooki "Tarhun". Asi siis seda kanale tutvustada pole :)


Igatahes soetasin endale esimese prantsuskeelse kokaraamatu "La cuisine de grand-mère"(vanaema köök), millega saan rahuldada oma kaks päevakorralist kirge - kokanduse ja keeleõppe (või noh kui ma keeleõppesse sama kirglikult suhtuks...).


Siin on mu esimene katsetus sellest raamatust. Ei näe küll pildil eriline iludus välja, ent maitse, mu sõbrad, maitse... See viib lihtsalt keele alla! Kodune, ent samas uudne. Tõeline mõnu.

Poulet à l'estragon
1,5 - 2 kg kana
1 kimp estragoni
1 munakollane
20 cl valget veini
15 cl hapukoort
2 spl sidrunimahla
1 kanapuljonigikuubik
25 gr võid
3 spl jahu
sool, pipar

Esmalt tükelda kana. Mina eemaldasin ka enamus kana nahast ja suured rasvakäntsakad, sest siinsed kanad on tõepoolest väga korpulentsed. Seejärel eemalda estragoni lehed varte küljest. Mõned lehed jätta kaunistuseks, ülejäänud kääridega läbi hekseldada. Sulata poti põhjas või ning pruunista kenasti selles kanatükid. Lisa jahu ning "kuivata" 2 minutit. Prantsuse keel on nii oivaliselt luuleline :) Märjuta veini ja veega ning lisa 2/3 estragonist, puljongikuubik. Soola ja piparda :) Kata pott kaanega ning jäta see mõnusasti podisema 1 tunniks nõrgal tulel.
Pärast 1 tundi mulisemist, eemalda kaas ning lase veel 10 minutit keeda. Samal ajal klopi munakollane hapukoore ja 2 spl sidrunimahlaga, lisa ülejäänud estragon. Vala see kooslus potti kanale seltsi ja lase podiseda 10 minutit. Korrigeeri maitseid kui vaja. Seveerimisel kaunista estragonilehtedega.

Allikas: kokaraamat "La cuisine de grand-mère" sarjast Les bonnes saveurs.

No comments:

Post a Comment