RATATOUILLE
Ratatouille on üks äraütlemata mõnus roog. Tavaliselt süüakse seda millegi saateks (näituseks sobib ta suurepäraselt lambaga mehkeldama), aga meile meeldib ta täiesti iseseisva roana. Juurde võib hammustada värsket baguette'i ürdivõiga ning rüübata peale jahutavat veinikest.
Ratatouille valmistamisviise on mitu, nagu ka retsepte. Tehakse seda nii ahjus, pannil kui ka potis. Võid teha nagu Julia Child ja J. Robuchon ning küpsetada igat aedvilja tükki eraldi potis ja pärast kõik kokku panna kas ahju või potti. Kindlasti maitsev, aga liig udupeen mu jaoks. Pealegi ma armastan neid segunenud maitseid...mmm.
Meie ratatouille retsept ja tegemisviis on õpetatud meile ühe prantsuse vanaproua poolt, selline maalähedane, mis ei pretendeeri Michelini tärnidele (retsept siis, mitte tädi) ent on väga maistev sellegipoolest.
Vaja läheb:
2 sibulat
1 suvikõrvits
2 baklažaani
3 rohelist paprikat
3 punast paprikat
5-6 küüslauguküünt
800 gr purustatud tomateid
2 loorberilehte
ohtralt tüümiani
soola
pipart
suhkrut
Kõigepealt koori ja haki kõik köögiviljad. Mina kasutan tomati konservi ehedate tomatite asemel, sest ma ei salli nende koorimist ja tükeldamist. Ja kui juba kallis prantsuse tädi seda lihtsamat teed mööda oli läinud, siis ei sobinud mul ju ka peenutsema hakata :)
Kuumuta poti põhjas veidi oliivõli ja prae selles kergelt baklažaan. Seejärel läheb patta suvikõrvits. Mõne minuti pärast lisa sibul. Kui nad on paar minutit seal praadinud, lisa paprikad (roheline paprika on väga oluline, kuna annab seda õiget mekki roale) ja lase kergelt kuumaga läbi. Seejärel küüslauk, kuumuta ning lisa purustatud tomatid, loorberilehed, tüümian, soola ja pipart ning ka suhkrut.
Jäta madalal kuumusel podisema ca tunniks. Aegajalt käi teda segamas. Kui ratatouille hakkab valmis saama, meki ja maitsesta teda vastavalt soovile ja vajadusele. Selle versiooni eelis on see, et seistes muutub see roog üha paremaks :)
Plaanin kunagi ka ahjus tehtavat versiooni proovida teha, eks siis näeb kumb variant meie söögilaual kanda kinnitab :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment