Vorstikook

Enne abikaasa sünnipäeva uurisin temalt mitmeid kordi, et mis kooki tema tahaks, et ma valmistaks. Vastus oli alati - vortsikooki. Esiti võttis see mind üsna nõutuks, kas tõesti siis ei taheta peenekoelisi meistriteoseid, mitmekorruselisi vahukooretorte, sefiiri, šokolaadi, maasikaid... Aga kes olen mina, et vastu vaielda. Kui vorstikooki, siis vorstikooki!


Muuseas see pirukas oli väga hea. Võimalusel kasuta sellist chorizo vorsti, mis on lahti lõikamata ja väga hästi mõjub seal selline pikantsem sort. Piruka küpsetamisel oleks tark katta vorm fooliumiga, siis ei päevitu chorizo nii ära nagu juuresolevalt pildilt võib näha.



Põhi:
2 dl kaerahelbeid
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
100 gr võid
0,5 dl piima

Täidis:
1 dl lahjemat koort
1 muna
100 gr riivjuustu
1 sibul
200 gr pikantset chorizo vorsti
peotäis kirsstomateid

Põhja jaoks sega kuivained omavahel ning lisa neile sulatatud või ja 0,5 dl piima. Sega ühtlaseks massiks ning suru vormi põhja ja veidi ka äärtele. Hea oleks kui neid ääri saaks samale kõrgusele kui täidist tuleb, sest muidu on see tainas üsna kuiv ja rabe ja igav. Pane vorm külma 10 minutiks.
Lõika sibul pooleks ja viiluta õhukeselt. Poolita kirsstomatid ning lõika chorizost paksemad rattad. Klopi muna lahti koos lahja koorega, lisa juust ja sutike soola ning pipart. Palju pole vaja, sest juust on soolane ja chorizo ka, lisaks oli meil veel pikantne vorst, seega pipraga ka ei liialdanud. Aseta piruka põhjale muna-koore-juustusegu, sellele sibulaviilud ning lao meelepäraselt chorizorattad ja tomatipoolikud. Küpseta 200 kraadises ahjus fooliumi all u 30 minutit. Fooliumi võib 10 min enne valmimist pealt ära võtta.

Piruka põhja retsept pärineb raamatust Pirukad 2 sarjast 100 rooga.

No comments:

Post a Comment