Väge täis salatid

Esmalt tahtsin hõisata, et need salatid ei ole nõrkadele, aga siis adusin, et ilmselt just on. Kui ikka sussid lohisevad mööda maad ja pea on paks otsas, ramm on kadunud ja parema meelega pikutaks voodis kui tervitaks alanud päeva, siis amps või paar neist salatitest ja sinus vallandub ürgne põrguline, ühes saba ja sarvedega.


Siinkohal pean ma vabandama abikaasa kabinetikaaslase ees, et kui õhku väheks kipub jääma :) ja soovitan neil, kel taluvuslävi madalam, üksjagu koonerdada küüslaugu lisamisel. Ütleme, et pool kogusest on täitsa tip-top.


Ma ei ole suur traditsiooniliste salatite austaja, näiteks kapsa-porgandisalat, porgandisalat ananassiga jms ei eruta mind üldse. Pealegi ei taha ma üht ja sama salatit oma toidulaual tihti näha. Abikaasa näiteks võib mul lõpmatuseni tarbida jääsalatit ning kui ta järjekordse isendi toidukorvi tõstab, siis tunnen kuidas see mul juba suus ringi käima hakkab. Ajan käed puusa ja kriiskan otsustavalt eiiii... siinkohal ma muidugi liialdan. Wishful thinking, tegelikult ma häält ei tõsta, vaid pööritan lihtsalt silmi :) Jääsalat on täitsa ok, kui sinna saab sooja keedetud kartulit sisse panna ja vinaigrette kastmega üle valada. Sellest hoolimata ei taha ma ka seda tihti.

On ka muidugi erandeid, aga laias laastus üritan ma ise salateid teha alati mingi vimkaga, lisades mõne ootamatu maitseaine või muu komponendi või siis on mõne vahva kastme, mida saab salatile niristada. Või kui muu ei aita, siis küüslauk teeb ikka asjad sutsu paremaks.

Need salatid aga on imemaitsvad. Teistmoodi ja põnevad. Porgandisalati puhul kahtlesin küll, et mismõttes keeduporgand, aga kuna ta jäi seest selline mõnus krõmps, siis mõjus ta salatis väga hästi ning üldse polnud see salat nii magus kui algselt porgandist arvata võis. Peedisalat on üsna kindlapeale minek, küüslauk ja peet kooslus pole ju mingi uudne lähenemine ja palsamiveiniäädikas sobib ka peedile nagu rusikas silmaauku, aga koriander teeb selle lihtsalt oluliselt elavamaks ja mõnusamaks. Siin nad siis on, oma täies headuses!


Porgandisalat vürtsköömnega Maroko stiilis (Allikas: De vous à moi ajaveeb)

6 porgandit
2 küüslauguküünt
1 spl oliivõli
1 spl siidri- või veiniäädikat
u 1 tl jahvatatud vürtsköömenit
üks toekas näputäis cayenne pipart
soola

Koori porgandid ja aseta nad keevasse vette umbes kümneks minutiks. Seejärel kurna ja kalla üle külma veega, et küpsemisprotsess lõppeks. Nõruta. Lõika porganditest meelepärased rattad, pressi neile hulka küüslauk. Siinkohal siis meeldetuletus, et kui väga küüslaugust ei soovi, siis kasuta pool selle kogusest. Lisa vürtsköömen ja cayenne pipar, nirista üle siidri- või veiniäädika ning oliivõliga. Maitsesta soolaga. Lase enne serveerimist tunnike-paar külmas maitsestuda.


Peedisalat küüslaugu ja koriandriga

500 gr keedetud peeti
3 küüslauguküünt
peotäis koriandrit
1 spl palsamiveiniäädikat
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

Haki peedid väikesteks kuubikuteks ja sega purustatud küüslaugu ning hakitud koriandriga. Vala üle palsamiveiniäädikaga ning maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Ka siin manitsussõnad küüslaugu suhtes, kui väga tugevat maitset ei taha, siis kasuta pool etteantud kogusest. Lase salatil külmas seista paar tundi enne serveerimist.

3 comments:

  1. Meile küll küüslaugukogus vastu ei hakka, pigem vastupidi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama siin. Mul on konkreetne küüslaugusõltuvus, iga kord kui toitu valmistan ja mõne küsla noaga lamedaks vajutan, siis ahmin seda joovastavat lõhna endasse nii palju kui saab. Ja küüslauk pannil... mul on vist raviasutust vaja :)

      Delete
  2. Ja veel koos koortega ahjus küpsetatud küüslauk!

    ReplyDelete