Ühepajatoit

Ühepajatoit on üks lõpmata maitsev roog. Ja äärmiselt lihtne. Sul peab olema juurikaid, mingit lihatükki, sutsu maitseaineid ja parajalt aega. Minule isiklikult ei sümpatiseeri need ühepajatoidud, mis on väikestest tükkidest tehtud ja keedetud selliseks beebitoitu meenutavaks asjanduseks. Kartul tervelt või äärmisel juhul pooleks, porgand pooleks, kapsas kuueks jne. Eks kõik sõltub muidugi juurikate suurusest ja poti omast ka. Ühepajatoitu valmistame nii pliidil kui ahjus, sõltuvalt tujust. Seekord oli ahju kord tööd teha.



Ahjaa, mulle hirmsasti meeldivad kaalikad ühepajatoidus, aga vat see on küll asi, mida ma siiani pole Belgiast leidnud. Kui keegi teab kohta, kus sellist ehedat "eestimaist" kaalikat müüakse, siis antagu informatsiooni. Ükskord turul silmasin mingit analoogset eset, aga polnud ikkagi sama. Lähim kaalika sugulane, mis siin poest saada on, on naeris. Ainult, et minu arust on ta ikka eriti kauge sugulane.


Ühepajatoiduks on vaja:
läbikasvanud seapekki (või kaelakarbonaadi)
2 keskmist sibulat
4 küüslauguküünt
8 porgandit
6 kartulit
1 väike kapsapea
2 suurt naerist
400 ml vett
soola
pipart
tüümiani

Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori juurviljad ja tükelda jämedalt. Keskmised kartulid lähevad ühes tükkis ja porgandid pooleks. Kapsas ka nii suureks kui pott võimaldab. Ja naerid/kaalikad sellisteks mehisteks tükkideks. Poti põhja laduda läbikasvanud seapekk näiteks, sinna otsa tükeldatud sibul ja küüslauk ning maitsesta kergelt soola-pipraga. Siis viska potti porknad, naerid ja kapsas, otsa kartulid ja veel porknaid. Kõige peale kiht sibularõngaid ja kergelt muljutud küüslauguküüs või paar. Vala veega üle. Maitsesta soola ja pipraga. Puista üle tüümianiga. Kaas peale ja ahju paariks tunniks küpsema. Söö ja ruiga mõnust :)

1 comment:

  1. AnonymousMay 06, 2021

    Teen praegu. Tüümian ja küüslauk on võõras, aga katsetan...Ja ahju ei pane, teen keedupotis pliidil.Loodan parimat---vanasti ema tegi nii, aga suitsulihaga.

    ReplyDelete