Vastlakuklid, vastlakuklid ... rootsi moodi

Kohustuslik päev vastlakuklite valmistamiseks on saabunud. Ja herenesupi jaoks ka. Pean tunnistama, et mina tegin mõlemaid juba eile ja olen täna lihtsalt mõnusasti diiva moodi pikutanud. Kui jätta kõrvale hommikune vastlakuklite täitmine, nii kella seitsme paiku :)

Vastlakuklite ainus miinus on see, et neid on palju, aga õnneks saab neid teistele söömiseks lähetada ja nii toimuski rännak abikaasa kontorisse.



Õigemini on need valmistatud pätsikesed väiksemad vastlakuklite sugulased ja nagu öeldud, rootsi moodi tehtud. Ehk siis minisemlor. Mu kokandussõnavara on rootsi keeles juba päris suur, kahjuks ainult kirjapildis.
Rootsi variant erineb siis sellepoolest, et taignasse on lisatud kardemoni ja täidiseks on mandlimass ja vahukoor. Ahjaa, põdrasarvesoola pannakse ka mõndadel juhtudel. Mulle täitsa maitsesid need kakukesed. Pisemaid on hulga mugavam süüa ka. Eriti kui tuhksuhkrut peale ei pane :)


Ja kui jätta rõdule need jahedasse seisma, korralikult pakitult, siis on ikkagi oht, et kohalik ringiluusiv kõuts ühe neist ära tarbib...vahukoore osa siis :)


Pärmitaigen:
1 muna
50 gr pärmi
100 gr võid
3 dl piima
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl põdrasarvesoola
1 tl jahvatatud kardemoni
1 liiter jahu + mõned puisted lisaks

1 muna kuklite määrimiseks

Mandlimass:
150 gr mandlimassi
0,75 dl suhkrut
1 dl sooja piima
kuklite sisu

Vahukoor:
3 dl vahukoort
3-4 spl suhkrut

Pärmitaignaks hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa sool ja kardemon ning põdrasarvesool. Vala juurde lahtiklopitud toasoe muna. Sulata poti põhjas või ja lisa sellele külm piim, sega ning kontrolli, et segu oleks käesoe. Siis kalla see pärmisegule. Vala hulka jahu ja sõtku usinasti. Mul läks lisaks liitrile veel mõned puisted, et taigen ikka õige saaks. Hakkab teine läikima, ei jää käte külge ja kausi servast lööb ka lahti. Kui oled piisavalt teda sõtkunud, siis aseta kausi peale puhas köögirätt ja pane sooja kohta kerkima nii 30 minutiks kuni tunniks.
Pärast kerkimist sõtku taigen veel kergelt läbi, et õhumullid välja läheks ning jaga siis võrdse suurusega kukliteks. Sellest kogusest tuleb 32 tükki ja lihtsaim viis on taigen poolitada kaheks võrdseks osaks ja siis need omakorda poolitada jne. Saadud pätsikestest vormi käte vahel kuklid, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile parajate vahedega. Kata rätikuga ning lase 30 minutit kerkida.
Soenda ahi 180 kraadini ja küpseta kukleid umbes 10 minutit, kuni nad on pealt kuldsed ja näevad valmis välja. Lase rätiku all jahtuda.

Jahtunud kuklitel lõika ära pealmine ots, kõige lihtsam on seda teha muideks kääridega. Uurista veidi kuklitelt sisu välja, et jääks selline väike auk neisse, kuhu mandlimassi panna. Kuklite sisu hoia alles.

Mandlimassiks töötle köögikombainis ühtlaseks mandlimass (martsipan), suhkur, kuklite sisu ja kuum piim. Jaga saadud segu kuklite vahel.

Vahusta rõõsk koor suhkruga ja transpordi see samuti kuklitele. Mina panin vahukoore kilekotti, tegin sinna väikse augu ja pressisin siis selle sealt saiadele.

Aseta kuklite pealmised osad tagasi, vahukoore otsa ja soovi korral puista üle tuhksuhkruga.

Ilusat vastlapäeva!

Allikas: recepten.se

No comments:

Post a Comment