Vürtsikas lambakints veiniste läätsede ja hautatud porganditega

Ma vist lähen kohe lõhki! Tegime just ühe oivalise lambakinstu ja õgisime kõik jäägitult ära. Ausalt, viimse raasuni :)
Siiani parim lammas, mis ma valmistanud olen. Kui vinguda, siis vaid küpsusastme üle. Kasutasin esmakordselt lihatermomeetrit ja see oli kenasti 70 kraadi peal, mil siis lamba ahjust välja katkusime ja keskelt pooleks lõikasime, et vaadata, kas on paras. Oli aga teine täitsa verine, nii et suskasime ta veel 15 minutiks ahju. Mõtlesin, et ju siis ei osanud seda termomeetrit paigaldada õigesti. Tagantjärele tarkus: oleks siiski pidanud usaldama tehnikat ja jätma lihtsalt lihatüki fooliumi alla "rahunema" ning järelvalmima. Ahjus läks ta veidi liiga küpseks ja ei olnud üldse enam roosa nagu tahtsin. Õnneks oli see piir vist just ületatud, sest liha oli siiski mahlane ja äärmiselt maitsev. Mees mõmiseb siiani mõnutundest :)



VÜRTSIKAS LAMBAKINTS

1 - 1,5 kg lambakints
2 tl koriandri seemneid
1 tl köömneid
2 tl jahvatatud kaneeli
4 tähtaniisi
0,5 tl jahvatatud musta pipart
8 nelgitera
1 terve küüslauk
2,5 cm tükk ingverit
4 spl sidrunimahla
1 punt piparmünti
80 gr tomatipastat
1 klaas valget veini
soola

Kuumuta kuivatatud maitseained pannil. Pane köögikombaini ühes puhastatud küüslauguküünte, ingveri, piparmündi, tomatipasta ja sidrunimahlaga. Töötle peeneks. Enda kogemusest rääkides - mõistlikum oleks kasutada näiteks sausegurit ja sellega kõik püreerida, kuna seda massi jääb köögikombaini jaoks liialt väheks ning pasta on rohkem tükiline kui pasta. Võibolla on meil lihtsalt vilets köögikombain ka :)
Määri saadud seguga lambatükk sisse ning jäta toatemperatuuril 24 tunniks maitsestuma. Järjekordne ülestunnistus - lammas marineerus kenasti toatemperatuuril 24 tundi, aga see õhtu ei saanudki teist ahju lükata. Niisiis panin ta külmkappi järgmise päevani.
Aseta lammas küpsetusvormi, kalla üle veiniga ning riputa peale veidi soola. Kata vorm tihedalt fooliumiga. Küpseta ahjus 190 kraadi juures 1 tund. Eemalda foolium ja küpseta edasi ca 30 minutit, et liha pruunistuks korralikult.

Allikas: Lambawärk, algallikas tundub olevat Oma Maitse - Aprill 2006

VEINISED LÄÄTSED

3 dl punaseid läätsesid
3 dl vett
1 dl valget veini + sorts lisaks
näputäis meresoola
samapalju tüümiani

Hauta madalal kuumusel maitsestatud veini-veesegus läätsed pehmeks. Nii umbes 30 minutit ja siis veel 10 kaane all tulelt ära valmimist.

Inspiratsiooniallikas Abikelner Hummer

HAUTATUD PORGANDID

10 väiksemat porgandit
1 spl mett
sool
pipar
Herbes de Provence maitseainet
törts vett
1 loorberileht

Lõika porgandid ratasteks, aseta ühes vee, mee ja maitseainetega potti ning hauta madalal tulel pehmeks. Võtab aega ka nii umbes 30 minutit. Pluss-miinus.

2 comments: