Veiselihahautis

Käes on talviste roogade hooaeg, selliste, mis kosutavad ja polsterdavad, et ikka soem oleks olla. Mida külmem ilm, seda suurem nälg - Brüsseli uus vanasõna :)

See veiselihahautis on väga maitsev. Tsipa meenutab boeuf bourguignoni, noh, et veiniga hautatud veiseliha eks. Ent roog on mahedam, vähem veinine, päiksekuivatatud tomatid ning oliivid annavad talle hoopis teise maitsenüansi ja see mõnus apelsinine mekk sinna hulka...nämm. Et siis ikkagi täitsa teistsugune toit :) Ja nagu ikka hautistega - seistes läheb ainult paremaks.



500 gr loomaliha kuubikutena
1 spl jahu
veidi oliivõli praadimiseks
100 gr peekonit, kuubikutena
1 sibul, hakitud
4 küüslauguküünt, hakitud
mõned apelsinikoore tükikesed, peened ribad
200 gr porgandit, ratasteks lõigatud
1 tl tüümiani
300 ml punast karakteriga veini
300 ml vett
1 veisepuljongikuubik
100 gr musti oliive
80 gr päikesekuivatatud tomateid
soola ja pipart

Maitsesta jahu soola ja pipraga, viska sellesse lihatükid ning sega kõik kenasti läbi. Lisa paksupõhjalise poti põhja veidi oliivõli ja pruunista selles sähvilt lihatükid ning aseta siis need taldrikuga veidikeseks kõrvale. Pane potti peekonikuubikud ja hakitud sibul ning prae neid minutit 5. Lisa küüslauk, apelsinikoor, porgandid, vein, puljongikuubik ja vesi ning lase keema tõusta. Keera tuli madalaks ning lase haududa 1,5 - 2 tundi. Purusta köögikombainis pulseerides (ma loodan, et selline sõna on olemas) oliivid ja päikesekuivatatud tomatid ühtlaseks peenetükiliseks massiks, aga mitte püreeks. Lisa see hautisele ja keeda ilma kaaneta veel 15 minuti jagu ehk teisisõnu redutseeri. Sobib oivaliselt kartulipudruga.

Allikas: Retsept mugandatud Marabout raamatust 200 plats, mille abikaasa sai oma kenalt kolleegilt kingituseks, ent mille ma omastasin kohe :)

4 comments:

  1. Kõlab selliselt, et tekkis isu järele teha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täitsa tasub teha. Abikaasaga ainus maitseebakõla tekkis apelsinikoortes - tema oleks eelistanud neid riivitud kujul, aga mulle just meeldisid need ribad. Maitse asi ;)

      Delete
  2. Apelsinikoori oleme ka ise kasutanud. Päris ohtralt, aga enne keedame neid üks kolm-neli minutit ja siis loputame külma veega. Selle tulemusena muutub maitse mahedamaks. Ja koored ise ka söödavaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui huvitav mõte, kindlasti on toite, kus see nipp kasuks tuleb. Siiani on mulle see apelsinine tugev maitse just sümpatiseerinud ja koored olen nahka ka kõik pistnud (kuigi fileerin küll neid nagu hull, et kübetki valget osa ei jääks külge). Aplus, ei muud :))

      Delete