Tomatisupp kikerherneste ja punaste kidney ubadega

Belgiasse on jõudnud talv. Ma pole siin nii jaburalt külma ilma näinudki enne. Eile hommikul oli näiteks -8,5 kraadi. Tean, et enamus eestlasi ainult haigutab sellise temperatuuri üle, aga siinses paigas on see kraad ikkagi veider. Seda enam, et kõik need õitsvad nartsissid ja krookused on nüüd õnnetult longus ja külmavõetud. Päris kahju kohe. Puudel on ka pungad väljas, aga loodan, et need siiski hukka ei saa. Aga eks loodus oska end ise reguleerida.

Inimestes ma nii kindel ei ole. Poes nägin tüüpi, kel olid jalas lühikesed püksid. Üks paterdas tänaval käevarred paljad ja teine lippas plätudega ringi. Ja siis suvel on hord naisi, kes kannavad kõrge säärega nahast talvesaapaid. Talvel on kohe näha, et millised lapsed on pärit Eestist, Soomest, Rootsist jt talvistest riikidest. Nendel lastel on mütsid peas ja kindad käes. Kohalikel imikutel on heal juhul sokid jalga tõmmatud, koolieelikutel pole vahest jopetki seljas. Selline karastunud rahvas siin. Ja siis on üks ida-eurooplane, kel sulejope seljas, kindad käes ja saapad jalas, bussi oodates jalalt jalale tammub, väriseb kui haavaleht ja salamisi soojendavast leemest unistab...



1 keskmine sibul
3 küüslauguküünt
1 tšillipipra kaun
1 punane paprika
400 gr purustatud tomateid
700 ml vett
2 köögiviljapuljongi kuubikut
1 purk (400 gr) kikerherneid
1 purk (400 gr) punaseid kidney ube
0,5 spl tüümiani

Algatuseks kurna kikerherned ja kidney oad, loputa need külma vee all ja nõruta hoolega. Supipaja põhja pane sutsuke õli ning prae selles sibul klaasjaks. Lisa tšillitükid ning peenestatud küüslauk ning prae veel mõni minut. Seejärel viska patta hakitud paprika, puljongikuubikud, tüümian ja umbes 400 ml vett. Keeda umbes minutit 7. Lisa purustatud tomatid, kikerherned ja oad. Siis lisa veel soovikohaselt vett, leidmaks endale sobivat konsistentsi. Minul kulus kokku u 700 ml vett. Lase supil keema tõusta keskmisel tulel ning vajadusel lisa soola, suhkrut, tšillihelbeid ja kõike veel mida soovid. Muideks järjekordne toit, kuhu ma ei pidanudki soola panema. Ilmselt oli puljongikuubikus seda piisavalt. Keeda 5 minutit ja serveeri. Sobib koriandriga, aga ilma on ka väga hea.

No comments:

Post a Comment