Kinoa salat kidney ubade ja paprikaga

Kriban sähvilt siia ühe vaimustavalt hea salati retsepti ja siis kaon kohe kööki rabarberikooki tegema.

Kinoa on mõnus, kasulik ja gluteenivaba. Minu täitsa esimene katsetus selle maltsalisega, aga kindlasti mitte viimane. Ja mitte sellepärast, et teda veel pakis alles on, vaid ta lihtsalt väga meeldib mulle. Hää kraam.



Rummine rosinasai kaneeliga

Täna öösel nägin ma unes oma endist töökohta koos sealsete kallite kolleegidega. Asjatasin ja toimetasin, organiseerisin koosolekut ja tegin muid endiseid tööülesandeid. See oli kohe nii reaalne tunne, et ärkasin üles ja kontrollisin igaks juhuks, et kas olen äratuse õigeks ajaks pannud, et hommikul tööle jõuaksin kenasti. Võttis tükk aega enne kui aru sain, et vähe sellest, et ma enam tööl ei käi, ei ela ma ka Eestis enam. Võõrutusnähud? Või siiski see ebasündsalt rummine küpsetis, mis eelmisel õhtul tehtud ning söödud sai :)



Taaskülastus laimi ja valge šokolaadiga juustukoogi juurde

Olen seda algset laimi ja valge šokolaadiga juustukooki mitmedki korrad teinud ja retsepti muutnud veidike endale meelepärasemaks - leidnud selle tasakaalu magusa ja hapu vahel. Lisaks on kook saanud hoopis parema põhja endale, eelmine oli kuidagi liiga paks ja pudisev. Et siis harjutamine teeb meistriks. See on endiselt üks mu lemmikuid.



Kleepuvad kanatiivad

Vahel on nii mõnus teha üks laisk ja mõnus kodune filmiõhtu - kuhjata lauale head ja paremat toidukraami, panna haardeulatusse sobivat joogipoolist, tõmmata tekk ninani ja nautida rahulikult linateost. Mmmm.

Need kleepuvad kanatiivad sobivad sellesse teemasse kui valatult, ainult, et päris ninani ei saa tekki siis tõmmata muidugi. Varuge salvrätte ka, sest noa ja kahvliga kanatiibade söömine on rangelt keelatud!



Bulgur-nisu salat

Tänane päev algas minikatastroofidega. Esiteks oli sai hallitama läinud, mistõttu pidin hakkama ahvi kiirusel putru valmistama. Meenus, et kassile on vaja rohtu anda, õngitsesin seda parasjagu pakendist välja, kui kastrulis piim plahvatas ja üle kees. Seepeale pudenes kassi medikament sajahambulise vaiba sisse ja kadus. Hakkasin piima koristama ja loomulikult põletasin seejuures käe ära. Abikaasa koputas vastu käekella ja teadustas, et peab 10 minuti pärast kodust lahkuma. Puder ei olnud hea. Urrr.
Muuseas päästasin kassi kangelaslikult puugi rünnakust, kes tema karvade vahele kaevus, lootuses sinna end mugavalt sööma seada. Kui ebameeldiv. Ma ei tea miks ma arvasin, et siin tsiviliseeritud riigis äkki puuke pole. Tutkit.

Siin aga lõunaks üks lihtne ent maitsev salat. Ilma katastroofideta.




Valged sparglid, lihtsalt!

Mulle väga maitsevad sparglid ja kevad on see tore aeg, kus nende hooaeg õilmitseb ning nad on kohe eriti hõrgud ja värsked. Tavapäraselt hakkab see hooaeg pihta aprilli keskel ning lõppeb juunis, praegu mulle tundub, et see pole veel päris käes.

Mina olen olnud rohkem rohelise spargli usku, sest ta näeb lihtsalt esteetiliselt tunduvalt kenam välja. Aga belglased armastavad palju rohkem hoopis seda valget isendit. Neil on isegi kõik standardid välja töötatud, et kui pikk ja paks üks spargel peab olema ja sellele vastavalt saab ta siis ka märgistuse A või AA või siis rohelise puhul ka B. Lisaks on spetsiaalsed ka pakendamise viisid ja pakendite värvid. Terve teadus. Üllatav fakt - spargel võib kasvada päevas kuni 15 cm.

Proovisin ka siis seda "valget kulda" valmistada ja kuldaväärt tulemus sai. Abikaasa kiitis, et need olid parimad sparglid, mis ta oma elus on saanud...ja ei ole ainukesed eks :) Siiamaani lehvivad mu kõrvad heameelest.



Teise päeva sidrunikook

Mulle meeldivad väga tsitruselised maitsed ja see kook on neist pungil. Ainus miinus selle küpsetise puhul on see, et seda kohe tarbida ei saa. Õigemini saab küll, aga lihtsalt valmistamisjärgsel päeval on maitsed oluliselt oivalisemad. Nii et kannatust ja kahvlid peost.




Võrratu moussaka

Nii, siin on üks ammune võlg, mis tasutud saab - moussaka retsept. See on üks väga-väga maitsev roog! Pealegi kalli abikaasa tehtud, tema "firmakas". Kindlasti soovitan kasutada lambahakkliha või vähemalt segu sellega. Kui aga kasukakandja üldse ei meeldi või teda saada pole, siis ajab ka veis asja ära.

Sellest kogusest saab päris piraka moussaka. Sõime aplalt mitme külalisega, kuid siiski jagus teist ka järgmiseks päevaks. Nämm!



Chorizo punases veinis

Chorizo vorst on ehedal kujul alati hea, aga vahelduseks võib proovida temaga väheke mängida ning siis võib saada veelgi maitsvama suutäie. See amps kadus laualt nii kiiresti, et jõudsin vaid vaevu pilti teha.



Kevad taldrikul - salat sparglist ja palmisüdamest

Täna on kohe erakordselt nõme ilm - külm ja läbilõikavalt tuuline. Peaks muru niitma, aga no mitte mingi vägi ei sunni mind praegu õue askeldama. Las kasvab, heinamaad on ka ju ilusad.

Et aga kevad meil siiski aastaajaks vähemalt nime poolest on, siis on paslik üks värviline ja hästi maitsev salat endale kerre vitsutada. Retsept jällegi Kalyn's Kitchen veebist. Salat on lihtne ja võluv, oivaline taldrikutäis imelist kevadet!



Krõmpsuvad porknad tahini ja muu jamaga & kreekapärased lihapallid

Tere tali! Täna hommikul oli ainult 2 kraadi õues sooja ja minu ürdimajandus on nüüd kahjuks basiiliku võrra vaesem. Mis häda selle kliimaga siin Belgias on? Mäletan, et aasta tagasi 6. aprillil oli ilm piisavalt soe, et kolisime t-särgi väel katuseterrassile sööma ja veini kulistama, 12. aprillil lippasin suvekleidis ringi, varbad paljad nagu Kingpoolel. See aasta aga tõmbad 16. aprillil talvejope selga kui üldse õue julged astuda. Mul on tunne nagu oleksin ma mingitmoodi petta saanud :) Vähemalt on siin puud-põõsad rohelised ja lilled õites, seega pilt pole väga trööstitu ja loodetavasti ei saa küte majas otsa.
Aga iga asi on millekski hea, nüüd võib südamerahus selliseid tummisemaid talviseid roogasid nautida. Homme näiteks on menüüs moussaka, mille retsepti ma Kristale juba sada aastat võlgu olen.

See allolev porknaroog nii talvine polegi, pigem aastaajatu. (Ega ma tegelikult tea kas moussakagi nii talvine on.) Väga maitsev ja mõnus lisand. Kuna porgandeid on vähe aega aurutatud, siis nad on sellised mõnusad krõmpsuvad ja see kaste mätsib nendega täiesti oivaliselt. Majapidamisest puudus kahjuks sumac, mis retseptis oli ette nähtud ja mis oleks ilmselt sellele i-le täpi pannud. Ent täpitagi oli roog äärmiselt nauditav. Sõime koos kreekapäraste lihapallide ja tzadziki kastmega.

Nii porknad kui lihapallid on mugandatud (mis vähem, mis rohkem) sellest imeilusast blogist: Kalyn's kitchen.

Krõmpsuvad porgandid tahini kastmes
(2-le paras kogus)



Soolarohi parmesaniga

Poest leiab igasuguseid toredaid asju. Seekord avastasin kalaletist taime hollandikeelse nimega zeekraal ehk siis eesti keeli soolarohi (Nami-nami andmetel).

See soolarohi on väga mõnus toode. Maitsev ja ülimalt lihtne valmistada. Töötlemata kujul on ta selline soolane ja meremaitseline krõmps tegelane, mida sobib kasutada erinevates salatites ning kui veidi talle kuuma anda ja maitsestada, siis saab oivalise pearoa lisandi, mis sobib väga hästi vist pea kõigega. Meie nautisime teda kala kõrvale ühes jogurti-roseepipra kastmega. Jummi-jammi kui hea! :)



Hernesupp chorizo vorstiga

Tegin mingist kohaliku naisteajakirja retseptivihikust suppi, mis pidavat olema talvine eelroog. Kollastest poolitatud hernestest tehtud püreesupp, kus peekoni puudumisel kasutasin chorizo vorsti. Käis kah. :) Supp oli tegelikult täitsa mõnus, ainult et veidi vedel minu maitse jaoks. Teinekord paneks rohkem herneid, u 300 gr.



Tuunikalasalat

Lihtne ja lahja, mugav ja maitsev. Mõnus kevadine salat, mis maitses isegi minule, tuunikalakonservi mitteaustajale.




Kanasupp siidriga


Vahepeal on toidumaailm jäänud pisut unarusse, seda peamiselt just virtuaalselt. Esmalt kolimisega seotult, kui kogu aeg läks pakkimisele ja mööbli lahti-kokkumonteerimisele. Siis kui aega tekkis rohkem polnud aga internetti ja kui see viimaks saabus, siis oli aeg külastada talvist kodumaad ja süüa teiste toredate inimeste tehtut. Väga nauditavad road kõik, seltskonnast rääkimata!

Üks missioon oli kodumaa väisamisel veel. Tõime oma animaaliumi väljamaale keeli õppima ja elu nautima. Temal muidugi on oma arvamus meie teguviisist. Olen kindel, et ta kahtlustab, et oleme ta röövinud ja pannud ta mingisse õudasse kohta kinni. Oma väiksest armsast maamajast, kus tuliseid territooriumi võitlusi sai pidada, hiiri jahtida ja mõnusalt padja peal pikutada, on ta ühtäkki sattunud suurilma väiksesse äärelinna, kus vuravad autod, õues on linnud sama suured kui ta ise ja kõik on ootamatult äkki roheline, õitsev ja imelik. Milline õud! Loodetavasti kohaneb loom peatselt ja kolib kapi otsast alla, võtab toas sisse oma tavapärase poosi ja hakkab õues flaame tuuseldamas käima :)